Je kind kan tussen 2,5 en 3 jaar op een van de volgende zeven instapdata naar de kleuterschool:
- De eerste schooldag na elke schoolvakantie: na de zomer-, herfst-, kerst-, krokus- en paasvakantie
- De eerste schooldag van februari
- De eerste schooldag na Hemelvaartsdag
Wordt je kind 2,5 jaar op een instapdatum dan mag het al vanaf die dag naar school. Voor kinderen van 3 jaar gelden de instapdata niet. Zij kunnen op elke schooldag starten in de kleuterklas. Inschrijven kan steeds tijdens de schooluren, na telefonische afspraak met het schoolsecretariaat of tijdens de opendeurdag.
Als ouder mag je rekenen op een kernaanbod in elke basisschool. De eindtermen geven immers aan waar elke school bij elk kind minimaal moet naar streven. Scholen mogen uiteraard ook van elkaar verschillen. Zij kunnen bijvoorbeeld eigen accenten leggen of eigen prioriteiten toevoegen.
De eindtermen vragen ook niet dat kinderen allemaal hetzelfde leren op hetzelfde ogenblik. Sommige kinderen hebben wat meer tijd nodig of een aangepaste aanpak. Andere hebben minder tijd nodig en kunnen sneller evolueren of vinden uitdagingen in extra opdrachten. Ook dat kan in een basisschool die zich soepel organiseert. Een goede leerkracht weet zeer goed wat een kind al kan en wat het nog net niet kan. Daarop bouwt hij verder. Elke leerkracht ondervindt dagelijks dat het tempo en de leerweg van de kinderen in zijn klas niet gelijk zijn en dat hij zijn aanbod en zijn evaluatie hieraan aanpast. De ene leerkracht gaat hierin verder dan de andere. Maar hoe dan ook, niet alle kinderen moeten hetzelfde kunnen op hetzelfde tijdstip. Kinderen mogen verschillen.
Nee. Alleen buiten de schoolgebouwen mogen smartphone, tablet, laptop, trackers of enige andere gelijkaardige toestellen gebruikt worden. Als ouders of leerlingen elkaar dringend nodig hebben tijdens de schooldag, kunnen ze terecht op het secretariaat van de school. Het internet van de school mag bovendien enkel gebruikt worden voor schoolse aangelegenheden.
Volgende regels gelden voor de leerlingen, ouders en grootouders en alle personen die onder hetzelfde dak wonen als de leerling:
- Het is niet toegestaan om beeld- of geluidsopnamen te maken op het domein van de school zonder toestemming van de school. Overeenkomstig de privacywetgeving mogen er geen beeld- of geluidsopnamen van medeleerlingen, personeelsleden of andere personen gemaakt worden of verspreid worden zonder hun uitdrukkelijke toestemming.
- Er mogen ook geen films, geluidsfragmenten, foto’s,... op sociale websites zoals Facebook, Instagram, TikTok en Twitter geplaatst worden die betrekking hebben op de school zonder uitdrukkelijke toestemming van de school.
- Cyperbesten (via SMS, sociale media,...) is verboden.
- Een kind ontvangt het getuigschrift basisonderwijs wanneer uit het leerlingendossier blijkt dat de leerling bij het voltooien van het lager onderwijs de doelen uit het leerplan in voldoende mate heeft bereikt. Het getuigschrift wordt steeds uitgereikt door het schoolbestuur na een positieve beoordeling van de klassenraad. Dit uiterlijk op 30 juni van het lopende schooljaar of na een beroepsprocedure.
- Als de klassenraad het getuigschrift niet toekent omwille van een negatieve beoordeling, krijgen de ouders en leerling hiervan een aangetekend schrijven. Dit uiterlijk op 30 juni van het lopende schooljaar. In deze verklaring staat het aantal en de soort van gevolgde schooljaren lager onderwijs vermeld .Ook een schriftelijke motivering waarom het getuigschrift basisonderwijs niet werd toegekend en de aandachtspunten voor de verdere schoolloopbaan worden meegedeeld.
- Ouders die niet akkoord gaan met de beslissing, kunnen uiterlijk binnen de drie werkdagen een overleg vragen met de directeur. De bedoeling van dit overleg is om alsnog tot een overeenkomst te komen zonder dat de formele beroepsprocedure opgestart moet worden. Het overleg met de directeur vindt plaats binnen de twee werkdagen na de aanvraag tot gesprek. De school kan dit overleg niet weigeren en er moet een schriftelijke verslag van gemaakt worden. In dit verslag wordt meteen opgenomen of de directeur de klassenraad al dan niet opnieuw samenroept.
- Wanneer de ouders ook na het gesprek met de directeur niet akkoord gaan met de beslissing (hetzij om de klassenraad niet bijeen te roepen, hetzij om het getuigschrift niet toe te kennen), dan wijst de school de ouders schriftelijk op de mogelijkheid tot beroep bij de beroepscommissie.
Er geldt voor elk schooljaar een maximumfactuur voor bijkomende schoolactiviteiten (zoals toneelbezoeken en zwembeurten). en materialen (zoals de verplichte turnuitrusting). Volgende bedragen zijn van toepassing en worden aangepast aan de indexregeling:
- 45 euro voor kleuters
- 90 euro voor lager onderwijs
Daarnaast zijn er nog enkele meerdaagse activiteiten in het lager onderwijs. Voor deze zaken betalen de ouders maximaal 445 euro gedurende de hele schoolperiode:
- vijfde leerjaar bosklassen: 100 euro
- zesde leerjaar sneeuwklassen: 345 euro