Welke levensbeschouwelijke vakken kan mijn kind kiezen?
Het is de droom van ieder van ons dat onze kinderen en jongeren zich ontplooien tot fijne mensen die in staat zijn later hun eigen weg te gaan. Daarbij is het een uitdaging om hen kennis te laten maken met belangrijke menselijke waarden en hen een visie op goed leven te helpen ontdekken. Naast het ontwikkelen van een levensvisie in het gezin draagt ook de school haar steentje bij door verschillende levensbeschouwelijke vakken aan te bieden. Deze vakken helpen je kind bij de ontwikkeling en zorgen ervoor dat het met respect leert omgaan met verschillende visies en andere levensbeschouwingen.
In onze school kan je kiezen of je kind een cursus in een erkende godsdienst volgt of een cursus niet-confessionele zedenlaar.
De keuze geldt in principe voor de hele lagereschooltijd. Wil je dat je kind aan de start van het volgend schooljaar toch een ander levensbeschouwelijk vak volgt, dan moet je dit ten laatste op 30 juni doorgeven aan het schoolsecretariaat. Je zal dan een nieuw Keuzeformulier levensbeschouwing.docx904,9 Kb(docx) moeten invullen.
Je hebt bij ons de keuze uit:
Anglicanisme is een vorm van het christendom die de katholieke liturgie en het protestantse geloof combineert. Op een kindvriendelijke manier worden vragen over ethische en morele thema's behandeld. Hiervoor wordt zowel het Bijbelse perspectief als meer hedendaagse hulpmiddelen en methodes gebruikt. Jongeren worden aangemoedigd een eigen mening of overtuiging te vormen.
De lessen islamitische godsdienst nodigen de jongeren uit om te genieten van de kennis, het begrip, de wijsheid en de verlichting die de Qoer’an hen in deze 21ste -eeuwse kennismaatschappij biedt. De lessen hebben tot doel jongeren bij te staan in hun zoektocht naar zingeving, hen te helpen het bestaan beter te begrijpen en hen te waarschuwen geen gevangenen te zijn van zichzelf.
Tijdens deze lessen maakt je kind kennis met de normen en waarden van het Jodendom. Het leert over de feestdagen, spijswetten, de geschiedenis en traditie, de cultuur en de Hebreeuwse taal en heel wat andere onderwerpen die belangrijk zijn in het Jodendom.
Deze lessen zijn niet gebaseerd op een godsdienst. Wetenschappelijke kennis, filosofische vragen en waarden vormen het uitgangspunt. De kinderen leren op een vrije en ongebonden, maar ook kritische manier zichzelf en de ander te begrijpen. Vrij onderzoeken, uitproberen, ervaren en zelf ontdekken staan centraal binnen deze lessen.
De lessen orthodoxe godsdienst proberen zo getrouw mogelijk de boodschap, vervat in de openbaring, door te geven. De lessen orthodoxe godsdienst proberen de jongeren te verlichten en begeleiden in hun drang naar het verhevene, het goede en het schone.
Tijdens deze lessen maken de kinderen kennis met de rijkdom van de Bijbel. Op een activerende en creatieve wijze verwerken ze de inhoud van de Bijbel en brengen die in verband met thema’s die voor hen belangrijk zijn.
De lessen nodigen de kinderen en jongeren uit om stil te staan bij de eigen levenservaringen, op verhaal te komen, te luisteren naar wat medeleerlingen en anderen raakt en aanmoedigt om te leven, te ervaren hoe het verhaal van Jezus en het verhaal van God mensen kan inspireren,...
Als ouders op basis van hun religieuze of morele overtuiging bezwaren hebben tegen het volgen van één van de aangeboden cursussen godsdienst of niet-confessionele zedenleer, dan kunnen ze vragen om een vrijstelling te krijgen. De ouders zorgen dan zelf voor opdrachten. Een vrijstelling betekent nooit dat een leerling minder tijd op school doorbrengt dan de normale aanwezigheid van alle leerlingen. De klassenraad gaat na of de vrijgekomen lestijden zinvol aan de eigen levensbeschouwing besteed zijn. Als dit niet zo is, kan de klassenraad de leerling en betrokken personen hiervan onmiddellijk op de hoogte brengen zodat een bijsturing mogelijk is.